Сделката с Летище Търговище е дадена на прокуратурата

Сделката с Летище Търговище ...

Публикувано на: 2009-10-02 09:58:00

Сделката с Летище Търговище е дадена на прокуратурата

Сделката за продажба на летището в Търговище е била прекратена и дадена на прокуратурата заради нарушения и разминаване в оценките за стойността на имота в пъти. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

В отговор на въпрос относно актуалното състояние и намеренията на правителството за летището Цветков каза, че след прекратяване на процедурата по продажба на активите на бившето летище, ще бъде обявена нова процедура, но при спазването на всички законови изисквания и при реалистична пазарна оценка на имотите, така че да бъде защитен общественият интерес.

Решението за продажба на активите, представляващи летище "Търговище", чрез търг с тайно наддаване, е било взето от Съвета на директорите на дружество "Летище-Пловдив" на 29 май т. г., каза Цветков.
Оценката на имота е извършена от лицензиран оценител, избран от дружеството и съгласно нея пазарната стойност към 20 март 2009 г. на активите е 445 235 лева, което е едва 10.49 процента от тяхната балансова стойност, посочи министърът. Предишното правителство е дало съгласие за продажбата и с протокол от бившия министър на транспорта е обявен търг с тайно наддаване за продажбата на имота.

Утвърден за купувач е дружеството "Летище-Търговище 2009" ЕООД, като цената по договора за продажба е 455 хил. лева без ДДС.
От участие в процедурата са отстранени други три дружества, без техните ценови предложения да са отваряни и оценявани, каза Цветков. На 26 август 2009 г. е подписан предварителен договор между "Летище-Пловдив" ЕАД и "Летище-Търговище 2009" ЕООД.

След запознаването си със случая за това летище разпоредих проверка от звеното за вътрешен одит на министерството и нова повторна оценка на активите на бившето летище от друг екип независими лицензирани оценители, посочи министър Цвектов.

Проверката е установила съществени нарушения като неспазване на законовия 14-дневен срок за разгласяване условията на търга, противоречие със Закона за търговския регистър при изискването за представяне от участниците в търга на удостоверения от Агенцията по вписванията, неспазване на изискването за разгласяване на всички условия от търга.

Оценителите определят нова цена на активите на летището - 1 409 664 лева, което надхвърля повече от три пъти оценката, предложена от спечелилия кандидат, съобщи министърът.

Заради допуснатите нарушения при процедурата и заради драстичната разлика в оценките на имота, МС отмени решението на предишното правителство, а на прокуратурата са предоставени необходимите материали за събирането на данни за образуване на досъдебно производство за престъпление от общ характер, посочи министърът.

Александър Цветков каза, че в района на Търговище има необходимост от летище за стопанската авиация или за тренировъчни полети, но за да възвърне статута си, летището в Търговище се нуждае от сериозни инвестиции. Много фирми са готови да инвестират и при бъдеща продажба инвеститорите, които ще закупят активите на летището, ще могат да развиват тази специфична дейност на територията на общината, посочи Цветков.


Обратно към новините в ZonaComfort

Първия Български Бутон за споделяне


Източник: http://www.gradat.bg


Реклама

Бюлетин

www.zonacomfort.eu изпраща всеки месец новини, промоции, справки и статистики на редовните си клиенти. От тук може да се регистрирате и Вие.
Въведете e-mail:

 Статии

Сглобяеми къщи, сглобяеми дървени къщи
СГЛОБЯЕМИ ДЪРВЕНИ КЪЩИ  Според сегашните европейски стандарти под наименованието „Сглобяема сграда” ...

24

 Календар